k

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec eleifend molestie fermentum.

new york

156-677-124-442-2887

iver@select-themes.com

184 Main Street Victoria 8007

    FOLLOW US

      /  Timișoara   /  Timișoara – Decembrie 1989

    Hotel Pacific

    La mijlocul lui decembrie 1989, evenimentele de la Timișoara au declanșat revoluția care a avut ca rezultat răsturnarea dictatorului român de lungă durată, Nicolae Ceaușescu. Înainte ca dictatorul și soția sa să fie condamnați la moarte și executați, peste o mie de oameni au fost uciși și câteva mii au fost răniți în revolte.

    Pe baza cronologiei pregătite de dr. Florin Abraham

    La 14 decembrie, descoperind intenția autorităților de a pune în aplicare decizia Curții de a-l evacua pe Pr. Laszlo Tokes, 30-40 de enoriași ai Bisericii Reformate au protestat în fața casei sale de pe strada Timotei Cipariu din Timișoara. Șeful Miliției locale a decis să oprească evacuarea pentru a evita alte tensiuni.

    Cu toate acestea, la 16 decembrie, Nicolae Ceaușescu a ordonat Forțelor Miliției și Securității să restabilească ordinea și să-l alunge pe reverendul Tokes. Ofițerii au fost întâmpinați cu rezistența a sute de protestatari care s-au adunat în jurul casei reverendului și au strigat lozinci anti-Ceaușescu. Intervenția a dus la ciocniri violente care au dus la și mai multe tulburări: oameni adunând și dărâmând portrete ale lui Ceaușescu și steaguri roșii, construind baricade și spargerea vitrinelor în magazinele din centrul orașului. Drept urmare, au fost folosite gaze lacrimogene și mai mulți protestatari au fost arestați. Laszlo Tokes a fost evacuat în ziua următoare. Acest lucru nu a pus capăt protestelor, dimpotrivă: unitățile militare care veneau în oraș pentru o paradă a victoriei au fost atacate de o mulțime de 4.000 de oameni care strigau lozinci împotriva regimului. Oamenii legii au răspuns cu gaze lacrimogene și jeturi de apă,

    Confruntările au continuat după ce Nicolae Ceauşescu a părăsit România pentru o vizită oficială în RomâniaIranul. În fața remobilizării protestatarilor, autoritățile au declarat stare de urgență. Pe măsură ce manifestațiile de la Timișoara s-au intensificat, pe 19 decembrie trupele au fost trimise la cele mai mari fabrici industriale ale orașului, în încercarea de a ține situația sub control. Între timp, în unele orașe din Transilvania (Sibiu, Alba Iulia, Sebeș, Deva, Târgu Mureș, Brașov, printre altele, a fost anunțat un manifest anti-Ceaușescu semnat de SLOMR, un sindicat liber românesc), care chema oamenii la grevă.

     

    Pe 20 decembrie Timișoara a intrat în grevă generală. Ioan Lorin Fortuna, unul dintre liderii protestului, a inițiat formarea comitetului revoluționar numit Frontul Democratic Român (FDR). Reprezentanții FDR au purtat discuții cu prim-ministrul Constantin Dășcălescu, expunându-și cererile: o anchetă cu privire la crimele petrecute la 17 decembrie și eliberarea celor arestați; demisia lui Ceauşescu şi a guvernului său şi formarea unui guvern de Salvare Naţională; garanția presei gratuite. În aceeași seară, Nicolae Ceaușescu, care se întorsese atunci din Iran, a ținut un discurs televizat în care a condamnat evenimentele de la Timișoara și a acuzat țările străine de implicare în treburile interne ale României.

    La 21 decembrie 1989, liderii FDR au citit Proclamația celor 100.000 de manifestanți de pe balconul Operei. În toate marile orașe ale Transilvaniei, muncitorii făceau grevă în solidaritate cu Timișoara. Forțele de ordine încercau să descurajeze oamenii să protesteze deschis. La amiază la Bucureşti, în speranţa de a câştiga aprobarea populară a politicii şi regimului său, Nicolae Ceauşescu a organizat un miting public la care au participat zeci de mii de oameni. Se adresează mulțimilor, promițând creșterea salariilor, pensiilor, ajutoarelor sociale și alocațiilor de stat pentru copii, dar oamenii au fugit din piață. Trupele au fost mobilizate în oraș pentru a-l proteja pe secretarul general al partidului și pe soția acestuia. Forțele de ordine au intervenit violent împotriva manifestanților, care au strigat sloganuri anti-ceauşiste în mai multe locuri din Bucureşti, folosind gaze lacrimogene şi jeturi de apă, arestând oameni şi chiar trăgând în ei. Au fost mobilizate și unități militare în toate orașele protestante din Transilvania, pentru a interveni împotriva manifestanților.

    Pe 22 decembrie, în toate orașele principale ale României, oamenii au ieșit în stradă pentru a continua protestele. Generalul Vasile Milea, ministrul Apărării Naționale, a refuzat să execute ordinul lui Nicolae Ceaușescu de a împușca manifestanții și s-a sinucis. Nicolae Ceauşescu a declarat stare de urgenţă în toată ţara la televiziunea şi radioul naţional. Forțele Armatei și Miliției au refuzat să tragă în oameni și au luat partea revoluționarilor. Spre amiază, revoluționarii au ocupat clădirea televiziunii publice.

    La ora 12:06, Nicolae și Elena Ceaușescu au fugit din clădirea Comitetului Central cu elicopterul. La scurt timp, revoluționarii au preluat controlul asupra clădirii și au înlăturat steagurile Partidului Comunist Român. Petre Roman a anunțat victoria revoluției de pe balconul Comitetului Central. La ora 12:55, actorul Ion Caramitru și poetul Mircea Dinescu au anunțat victoria revoluției din studiourile de televiziune publică din România. Clădirea radioului public a fost ocupată și de manifestanți, care au început să transmită revoluția în direct. Au fost făcute apeluri la calm și la încetarea confruntărilor cu forțele încă fidele fostului regim. În toată țara, mulțimi mari de oameni s-au adunat pe străzi în sprijinul revoluției.

    Armatei a primit ordin să sprijine revoluția și să prevină alte violențe. Unii foști agenți ai Securității au fost atacați de gloate revoluționare furioase în Sibiu, Cluj-Napoca și județul Harghita. A fost anunțată o formare a Consiliului Frontului Salvării Naționale, structura revoluționară care avea să conducă țara în lunile următoare și să organizeze alegeri libere și au fost dizolvate toate structurile fostului regim. Actele de teroare s-au răspândit ulterior în București și în întreaga țară, în special în zone strategice precum aeroporturi, ministere, clădiri militare, televiziunea publică și radioul. Unitățile militare erau în dezordine și au început să se atace reciproc.

    Nicolae si Elena Ceausescu au fost capturati la Targoviste dupa scurta fuga lor si luati in arest de Securitate. Au fost transferati de la sediul Securitatii Targoviste in unitatea militara aflata sub comanda colonelului Andrei Kemenici.

    Televiziunea a continuat să transmită în direct evenimente în apropierea Comitetului Central, inclusiv diferite unități militare care au deschis focul. La23:00, Ion Iliescu a prezentat Declarația Consiliului Frontului Salvării Naționale către Țară (CFSN). Documentul sintetizează obiectivele revoluției: instituirea democrației, libertății și demnității poporului român, dizolvarea instituțiilor regimului Ceaușescu, asigurarea preluării puterii de către CFSN și Consiliul Militar Superior, care va crea apoi. sucursale locale pentru a asigura administrația locală.

    În timpul nopții, luptele au continuatBucureştiprintre grupuri neidentificate și în toată țara, oameni au fost uciși în schimbul de focuri. Actele de teroare au continuat în zilele următoare în toată țara, soldându-se cu mai mulți morți și răniți, atât în ​​rândul civililor, cât și al militarilor. CFSN a adoptat măsuri excepționale care cer o încetare imediată a focului în țară, procesul Ceaușescu, confiscarea armelor de la civili și unificarea forțelor armate. La 24 decembrie, conducerea CFSN și armata au decis să-i judece pe scurt pe Nicolae și Elena Ceaușescu și să-i condamne la moarte, cu executare imediată.

    Pe25 decembrie 1989 at Târgoviște, Tribunalul Militar de Excepție i-a acuzat pe Nicolae și Elena Ceaușescu de genocid (64.000 de morți în timpul regimului lor), subminarea puterii de stat și a economiei naționale și acte diversioniste. Au fost condamnați la moarte și toate bunurile le-au fost confiscate. La ora 14:50, Nicolae și Elena Ceaușescu au fost împușcați de un pluton de execuție. Televiziunea Română a difuzat seara știrea execuției soților Ceaușescu. Noaptea, la Televiziunea Română a fost difuzat un scurt videoclip care arată procesul și execuția soților Ceaușescu. CFSN a decis să anuleze toate onorurile și titlurile acordate în timpul guvernării lor. Atacurile teroriste s-au diminuat în intensitate în toată țara. CFSN l-a numit pe Petre Roman prim-ministru al guvernului provizoriu.

    Prima ședință plenară a CFSN a avut loc pe 27 decembrie pentru a-și alege oficialii (Președintele – Ion Iliescu, Vicepreședinte – Dumitru Mazilu) și adoptarea noilor simboluri ale țării. Noua conducere a țării a fost recunoscută de majoritatea statelor, inclusiv de Statele Unite, Ungaria și Uniunea Sovietică.

    You don't have permission to register